Het verschil tussen een podoloog en podotherapeut en meer
Als u nog nooit met een podotherapeut of podoloog in aanraking bent geweest, heeft u waarschijnlijk veel vragen over onder meer de behandeling en de werkwijze. Hier beantwoorden wij alle veelgestelde vragen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor een behandeling bij Podotherapie Abrahams.
-
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Podotherapeut is een wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut heeft altijd minimaal een HBO Bachelor titel verkregen na het succesvol afronden van een vierjarige opleiding. De titels podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn niet wettelijk erkend. Dit zijn vrije beroepen. Iedereen mag deze titels dragen. Beroepsbeoefenaren hebben meestal gedegen opleidingen of cursussen gevolgd. Ook zonder veel kennis mag je je officieel een podoloog noemen. De specialisten van Podotherapie Abrahams zijn gediplomeerd, gecertificeerd en erkend podotherapeut. Uw voeten zijn dus in goede handen!
-
Mijn orthese is stuk. Wat moet ik doen?
Een orthese kan in de meeste gevallen gerepareerd worden. Wel hebben we dan alle stukjes (ook de afgebroken stukjes) van de orthese nodig. U kunt alles afgeven bij een van drie praktijklocaties ter reparatie. Let op: plak de orthese nooit zelf! Het afpassen van een orthese is gespecialiseerd werk en een niet passende orthese kan meer schade opleveren.
-
Kan ik mijn zolen in alle schoenen dragen?
Zolen nemen natuurlijk extra plaats in uw schoenen in. Er zijn steeds meer schoenen te koop waarin een losse inlegzool zit. Hiervoor in de plaats kan dan de therapeutische zool komen te liggen. Dit kost geen extra ruimte. Bij schoenen waarin geen inlegzool zit, hangt het er vanaf hoe breed uw voeten zijn en hoe hoog uw wreef is. Bij mensen met een smalle voet en een lage wreef past een zool sneller in de schoen dan bij iemand met brede voeten en een hoge wreef. Doordat de zool er extra bijkomt, wordt de ruimte in de schoen namelijk krapper.
-
Ik heb een spoedgeval. Wat nu?
Pijn aan uw voeten is heel vervelend en iedereen wil het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. Helaas zijn er minder podotherapeuten, dan patiënten met klachten beschikbaar waardoor er een wachttijd is. Laat uw arts of specialist contact met ons opnemen als u écht een spoedgeval heeft.
-
Hoe lang gaan de zolen mee?
Een zool gaat gemiddeld 2 tot 3 jaar mee. De levensduur van de zolen is natuurlijk ook afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder ze gebruikt worden. Sport u er bijvoorbeeld mee? Dan zal de zool minder lang meegaan. Ook transpiratie en onderhoud spelen een rol bij de levensduur.
-
Hoe vaak moet ik voor controle terugkomen?
Na de eerste controle komt u na een jaar weer terug voor controle. Daarna kan het verschillen: of één keer per jaar of één keer per 2 jaar. Natuurlijk moet u eerder terugkomen als u klachten heeft of uw orthese of steunzool kapot is.
-
De dekjes van mijn zolen zijn stuk. Wat moet ik doen?
Als de zool verder nog goed is, kan er een nieuw dekje (toplaag) opgezet worden. U kunt de zolen dan bij een van praktijklocaties afgeven ter reparatie.
-
Ik heb een likdoorn die steeds terugkomt?
Een likdoorn ontstaat door wrijving en druk. De podotherapeut spoort hier de oorzaak van op. Deze kan onder meer liggen in de teenstand, voetstand of nagelvorm. Niet passend schoeisel is ook een belangrijke oorzaak van likdoorns. Als de oorzaak bekend is, kan er een therapiemiddel gemaakt worden om de oorzaak te verhelpen. Hierdoor komt de likdoorn minder snel of niet terug.
-
Hoe kan ik mijn nagels het beste knippen?
Nagels kunt u het beste recht afknippen. Zorg ervoor dat de hoeken ook recht zijn (en vooral niet te kort). Scherpe hoekjes kunnen met een vijl worden bijgeslepen. De kans op ingroeien van de nagels is op deze manier het kleinst.
-
Mag ik met een wond/ontstoken teen in een soda/Biotex-badje?
In de recente protocollen voor wondjes en ontstekingen aan voeten worden voetbaden afgeraden. Dit geldt vooral voor mensen met diabetes, reuma of bloedvatproblemen. Het wordt afgeraden omdat de huid verweekt tijdens een voetenbad en bepaalde bacteriën zich sneller vermeerderen in een vochtige, warme omgeving. Bovendien kan bij neuropathie – wat vaak voorkomt bij mensen met diabetes – verbranding optreden, omdat de temperatuur niet goed gevoeld kan worden. U mag de wond wel uitspoelen met stromend water, bijvoorbeeld door er de douchekop op te zetten. Controleer de temperatuur wel goed.
-
Ik heb een klacht. Wat moet ik doen?
Lees meer over de procedure in de klachtenfolder NVvp